18 maj, 2007

Västervik 10/5

Vi var några stycken ifrån Ljungby som gav oss iväg till Västervik för att få tips om hur vi kan göra när vi ska göra om i vårt kommunbibliotek. Vi trodde att vi skulle få se ett redan omgjort bibliotek, men insåg sedan att vi skulle få se biblioteket i befintligt skick och sedan få se ritningar på hur de skulle göra om. För ritningarna och ideérna stod Eurobib. Vi fick även se hur de planerar att göra om Högsbys stadsbibliotek (jag tipsade förresten Högsby om Teleborgs bibliotek, berättade hur fint de/ni hade fått det där). Något som var genomgående i förslagen för de bägge biblioteken var variationen på hyllor. Det var inte bara raka rader utan några raka, några runda och några kantiga.

Västerviks bibliotek ligger ju på tre våningar, vilket innebär att bibliotekarierna får mycket benträning i yrket. Jag hade turen att hamna i den grupp som visades runt av Kajsa Andersson, den bibliotekarie som vunnit alla personalens stegräknar tävlingar. En mycket energisk, härlig och kunnig bibliotekarie. Ett förslag som Eurobib kom med för Västervik var att flytta entrén. Ska bli intressant att komma tillbaka om ett tag och se vad som skett/ vad som kommer att ske. Det rör ju sig som sagt om förslag som Eurobib lagt fram. Om de accepteras eller inte återstår att se.
Förslagen för Högsby innebar även de en variation av hylltyper. Roliga inredningsdetaljer gav nya utrymmen. Högsby stadsbibliotek hade ju haft en del problem med att hitta yta att vara på.

I Ljungby har vi förberett vårt arbete med att sätta ihop fem grupper som går igenom allt från rutiner till IT. Användaren/låntagaren/brukaren är också naturligtvis av stort intresse för oss. Vi hoppas att vi på så sätt får ett bibliotek för alla. Men visst är det mycket att tänka på. Mycket att ta hänsyn till. Dagen i Västervik påminde i allafall mig om vad snabbt man blir hemmablind. Vad snabbt tillfälliga lösningar "fastnar" och vad bra det kan vara att bjuda in någon utifrån som ser med nya ögon på det man själv ser varje dag.

Veronica Sarge Cech
Ljungby kommunbibliotek