16 juni, 2007

Brutalt bra böcker

Vi var på en litteraturdag anordnad av Regionförbundet i Kalmar, det är ett tag sen nu, där det bland annat var en representant från Helsingborgs stadsbibliotek och pratade om deras satsning på hemsidefronten.
De har, för att fånga, engagera och interagera med sina unga låntagare, skapat ett webbaserat koncept. De kallar det Gränslöst maxi. Det står på hemsidan att Gränslöst maxi är "samlingsnamnet för ett antal projekt kring böcker, författare, läsande och skrivande som Helsingborgs bibliotek och Skol- och fritidsförvaltningen samarbetar kring, med stöd från Kulturrådet."
Allt går under temat Läsa Skriva Mötas och de har genom bloggar fått ungdomarna att recensera och diskutera böcker de läst, ungdomarna kan tipsa varandra och ställa frågor om sådant de undrar över. Det händer att författarna svarar på frågorna och deltar i diskussioner (biblioteket har ibland bett dem att svara, men någon har surfat in och svarat självmant!!)
I en blogg kan man skicka in sina egna texter och som ett mål har jag för mig att de skulle publicera det hela i tryckt form.

Det hela är mycket intressant och framåttänkande tycker jag! Helt klart inspirerande!

www.helsingborg.se/granslost
www.brutaltbrabocker.blogg.se
www.brutaltbratexter.blogg.se/

/Julia Larsson
Vimmerby bibliotek